Painajainen Sonnenspitzella (2417m)

Herätys klo 5.30. Aamiaiseksi sämpylä ja mehu. Kamat kasaan ja kiireesti bussiasemalle. Edellisenä päivänä tovottiin junan olevan sopivaan aikaan. Mutta sellainen ensimmäinen lähtisi vasta kymmenen maissa. Ei kelpa. Bussi lähti kohti Ehrwaldia klo 6.37.

_8182152Sonnenspitzen terävä huippu näkyi komeasti saavuttuamme Ehrwaldiin puolen tunnin bussimatkan jälkeen. Ja niin ihan vaan tiedoksi, että ollaan siis Itävallan puolella. Eikä siihen aikaan ollut sielun sieluakaan.

Paitsi kun pääsimme syvälle kylään kovasti oli lehmänkellojen kilinä voimistumassa. Emme vaan käsittäneet, että mistähän päin ne kuuluu. Pellot ja pihat olivat tyhjät. _8182155Hetken päästä vastaan huristelee skootterilla maltillisella nopeudella paikallinen cowboy. Ylpeänä, johdatti lehmiä pitkin kylän pääkatua laitumille. Perässä kulki kaksi vähemmän ylpeää tyyppiä. Toisella kottikärryt ja toisella lapio. Mitäköhän varten.

_8182170Tovin taltusteltuamme pääsimme vihdoin Hoher Gang polun alulle. Alku oli perineisen rasittavaa ylämäkeä. Yllätys? Tylsä, jyrkä, rosoinen metsäpolku vaan jatkui ja jatkui, kunnes eteemme avautui uhkea vuorenseinä. _8182180-Pano Korkeutta olimme keränneet 1400 metriin asti ja matkaa on talusteltu vitisen kilometria. Vielä vähän aikaa sinniteltyämme pääsimme toisenlaiseen ympäristöön. Minun lempparit, vuorenseinämäpolut! _8182192 Välillä oli paikkoja, joissa piti kiivetä melkein pystysuoraan. Mutta seinämät ovat olleet sen verran rouheita, etteivät olleet mitenkään vaikeita kiivetä. Kunhan vaan pitää huolen, että jokainen askel ja käsiote on tukeva. Irtokiviä on ollut paljon. _8182213Toistaiseksi emme käyttäneet via-ferrata vaijereita, vaikka niitä oli tarjolla parissa kohdassa. Kiipeilypaikkojen vaikeustaso on ollut helppo. Näin etenimme mukavasti noin 250 metriä vertikaalia ja vähäsen mukavampaa rinnetta, jossa lampaat mulkoilivat meitä. Eivät kuitenkaan välittäneet meistä paljoakaan.  Ensimmäinen nousuetaappi oli takanamme. Korkeutta on vajaa 1700 metriä ja avautunut näkymä on mieletön. Katsokaa itse.

_8182234-Pano

_8182230Saavuimme Seebensee lammelle, jossa oli muutamia ankan perheitä. Yksi niistä tuli tervehtimään minua. Uskomattoman kesy ankka, eivätkä edes poikaset pelänneet minua. Avautuvassa maisemassa vasemmalla näkyy Vorderer Tajakopf vuori (2450m), keskellä Drachenkopf (2303m) ja oikealla se meidän Sonnenspitze. _8182263Drachenkopfin vasemmalla puolella on Coburger-maja, joka on 1920 metrin korkeudessa. Oikealla olevassa kuvassa Coburger näkyy pienenä talona harjanteella Drachenkopfin juuren vasemmalla puolella. Eli luvassa taas tylsää ja raskasta nousua maastossa. Pitää vielä sinnitellä, majalla päästään levähtämään ja syömään kunnolla. _8182269Tähän asti mentiin sillä yhdellä sämpylällä minkä syötiin aamulla. Tälläinen kiva terveellinen aamulenkki tyhjällä vatsalla. Juomista meillä oli kuitenkin riittävästi. Tai ei nyt tyhjällä, vaan otimme yhdet imelät energiageelipaukut alkumatkan puolessä välissä. _8182268No ei ole kummempaa kerrottavaa kuin että maisemat vaan parani ja parani. Siinä matkalla meitä vastaan tuli saksalaisperhe. Perheen isä kyseli, että miksiköhän meillä on kypärät ja köysi. Kerroimme menevämme Sonnenspitzen huipulle. Olikohan hänen vastauksessa jonkinlainen sävy, että oltaisiin ylivarustettuja. No sama se. Heidän äiti pyysi meitä ottamaan perhepotretin kännykälläänsä. Ja matka jatkui. Ja majalle päästiin. Huh. Jaloissa tuntuu. Nousussa pohkeet ovat kovilla ja käsien ojentajat. Niin pitääki olla. Sain painon tehokkaasti jakautumaan myös käsille. Muuten olisi vielä helvetinmoisempaa se nousu. Tullut opittua parin vuoden takaisella Alpspitze (2628m) vuorella, johon noustiin ilman sauvoja. Virhe. Iso virhe. Muistakaa, ihmiset, ne sauvat. Sauvat!

_8182273

Maisema. Se sama Seebensee, missä oltiin hetki sitten. Korkeutta 1920m ja matkaa talusteltu noin 8 kilometria. Kello oli 11. _8182274Lepäsimme ja söimme tunnin verran. Itse tilasin makkaran, hapankaalia ja knödelin. Se jälkimmäinen on sellainen taikinamössö, jossa on kaikentaista epämääräistä lihapitoista ainesta. Fox tyytyi makkarakeittoon.
Juomiseksi se ykkösvakio, omenamehu-sörleeta 🙂 Siis saksaski apfelsaftschorle. Se on myös reissujuomana. Paikalle on saapunut muutakin porukkaa. Kukaan heistä tosin ei tullut eikä mennyt Sonnenspitzelle. Oltiin vissin ainoat. Kerrankin koko vuori on meidän käytössä.

_8182277

Tunnin levon jälkeen matka jatkui kohti Sonnenspitzen seinämää. Taas lampaat. Kuulemma sillä alueella oli 400 lammasta. Eipä tarvi ruohoa ajella. Kakkaa tosin oli joka paikassa. Eli katsomihinastut hästägillä olisi paikansa. _8182283Vielä vähäsen ennen varsinaista vuorenseinämää on sorakivirinne, mikä on pahin alusta kävellä. Kivet ovat nyrkistä pään kokoisia. Valmiiksi talustettu polku hieman avittaa. Mutta paikoin kivet karkailevat ja vierevät pitkänkin matkan alas. Ei se kuitenkaan ollut paha ylitettäväksi. Oli kuitenkin ilo päästä vihdoin kallioseinälle. _8182295Kaikki muuttui nyt. Mukavammaksi. Kiipeily on jotenkin helpompi, kivempi ja kummasti kyllä vähemmän väsyttävämpi tapa kasvattaa korkeutta.

_8182325

JATKUU MYÖHEMMIN…

 

Valokuvat:

Diman valokuvat@flickr: Sonnenspitze 18.8.2015

Foxin artikkeli: Ehrwalder Sonnenspitze

Reitti:

 • Lähtöaika: 05:05:05 UTC
 • Loppuaika: 19:53:45 UTC
 • Kokonaiskesto: 14h 48m 40s
 • Nousua: 7h 14m 36s
 • Laskua: 5h 26m 10s
 • Tasaisella: 2h 07m 54s
 • Lähtökorkeus: 945.4 m
 • Loppukorkeus: 1203 m
 • Minikorkeus: 945 m
 • Maksimikorkeus: 2424 m
 • Nousuja: 1697 m
 • Laskuja: 1439 m
 • Kokonaismatka: 20.1 km
 • Nousua: 6.8 km
 • Laskua: 7.1 km
 • Tasaisella: 6.1 km
Korkeus per matka
Korkeus per matka
Korkeus per aika
Korkeus per aika
Nopeus per matka
Nopeus per matka
Nopeus per aika
Nopeus per aika
Matka per aika
Matka per aika

5 vastausta artikkeliin “Painajainen Sonnenspitzella (2417m)”

 1. Dear Arpita,Please accept our apologies due to inconvenience caused.Your complaint has been forwarded to our grievance team.Our Team is investigating your complaint and shall get back within 2 hours on your registered E mail Id with us.You can also write to us on for quick assistance.Appreciate your cooperation.Regards,Team 99

 2. Nothing if its first thing in the morning right when you get out of bed. You don’t need to eat before short workouts/races. NOBODY can train hard with a gut full of food? and water. Blood is being diverted to digestion vs the lungs and muscles. Train light, eat /drink heavy right after.

 3. Gorgeous card (as usual Kim!) Thank you for the instructions I have often looked at these cards and just thought that I would never be able to make one … now I can!!!Cheers,T

 4. Ahhh adoro a Primark…Faco miseria quando vou lah…E meus sapatos sao quse tds da New look…E outra..moro em Bicester…minha casa fika 10 min a peh do Bicester Village.E realmente, pra quem eh meu consumista, lah eh o lugar…Tem lojas que tem ateh 60% de descontos, do que outros locais( dah propria loja )Uma dia, eh ir no Box in Day, dia 26 de dezembro, TODOS os precos caemmm…coisas com 80, 90% de desconto.;*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *